Kelner
Risico: vieze toestanden en voedselbesmetting
- Was geregeld je handen, zeker na een toiletbezoek of niesbui.
- Zorg dat je haar niet in het eten kan vallen.
- Draag een piekfijn uniform of nette kledij.
Risico: pijnlijke rug en armen
- Spaar je rug door correct te tillen en schoon te maken.
- Hou je dienblad zo dicht mogelijk bij je lichaam en ondersteun het met je onderarm en vlakke hand.
- Draag voorwerpen afwisselend met de ene en met de andere hand.
- Neem deze tips, specifiek voor kelners, eens door.
Risico: vallen
- Degelijke schoenen waarmee je niet uitglijdt, maken van jou een happy kilometervreter.
- Ruim gemorste vloeistoffen onmiddellijk op zodat je niet uitglijdt.
- Vermijd opgekrulde tapijten, losliggende kabels, nonchalante handtasriemen, ... Struikelende obers zijn alleen grappig in de film.
Risico: snijwonden
- Bescherm je handen als je scherven moet opruimen.
Risico: voor altijd een ‘tuut’ in je oren
- Gaat het er luid aan toe in de zaak? Bescherm dan je oren met aangepaste oordopjes. Discreet en je mist geen enkele bestelling!
- Maak gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen die je krijgt van je werkgever.
Risico: stress!
- Zorg dat je de inhoud van de menukaart, de nummers van de tafels en het opneemsysteem goed kent zodat je geen fouten maakt.
- Houd in alle omstandigheden het hoofd koel, ook als de keuken niet kan volgen. En ook als de klant zelf uit de bol gaat ...
- Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
- Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.
Keukenmedewerker / Afwasser / Bediening fastfood
Risico: vieze toestanden en voedselbesmetting
- Voor elke job waar je met voeding in contact komt, geldt: hygiëne is e-le-men-tair.
- Was geregeld je handen, zeker na een toiletbezoek of niesbui.
- Zorg dat je haar niet in het eten kan vallen.
-
Houd de vloer proper en droog zodat je niet uitglijdt: zie ook het filmpje ‘KIJK OOK UIT VOOR ANDEREN!’
Risico: pijnlijke rug en armen
- Werk op aangepaste hoogte en verzorg je houding. Je rug moet een heel leven meegaan.
- Houd altijd een vrije ruimte vóór je werkzone om zo dicht mogelijk bij het werkblad te kunnen staan.
- Gebruik opscheplepels met een steel en handvat in een hoek van 90°, zodat je je pols niet overbelast.
- Om iets op te rapen buig je door de knieën met gestrekte rug.
- Vraag hulp om zware lasten te tillen. Draag geen voorwerpen waar je niet overheen kan kijken.
- Stabiele antislipschoenen beschermen je voeten én je evenwicht.
Risico: brand- of vrieswonden
- Een stevige schort met mouwen kan warm zijn bij het fornuis of de frituurpan, maar weet dat vetspatten nog veel meer branden.
- Draag handschoenen om je te beschermen tegen heet water en stoom, maar ook tegen scherven, scherpe messen en straffe schoonmaakproducten.
- Ook de bevroren producten kunnen wonden veroorzaken: draag handschoenen om de diepvries in te duiken
Risico: snijwonden
- Leer de 10 geboden van het mes uit je hoofd.
- En ook de handleiding van de snijmachine!
- Draag rubberhandschoenen om af te wassen. Een scherp voorwerp kan zich goed verbergen in een hoop schuim!
Risico: stress!
- Houd in alle omstandigheden het hoofd koel, ook tijdens een ‘coup-de-feu’. En ook als de klant zelf uit de bol gaat ...
- Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
- Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.
Risico: vallen
- Draag degelijke schoenen met een antislipzool.
- Ruim gemorste vloeistoffen onmiddellijk op zodat je niet uitglijdt. Markeer de gladde plek met een stuk keukenpapier terwijl je om schoonmaakproducten gaat.
- Zet geen losse voorwerpen op de vloer. Struikelende mensen zijn alleen grappig in de film.