Winkelbediende / Kassabediende
Risico: nultolerantie voor slordigheid
- Draag altijd je uniform of gepaste en propere kledij.
- Zorg dat je haar niet voor je ogen hangt.
- Wapen je tegen transpiratie.
- Was geregeld je handen, zeker na contact met geld, toiletbezoek of niesbui.
Risico: rugpijn en zere voeten
- Werk zoveel mogelijk afwisselend staand en zittend.
- Als je lang moet rechtstaan, laat je voeten dan afwisselend rusten op een stabiel voetenbankje.
- Verzorg je zithouding aan de kassa. .
- Om je rug te sparen, reik je best niet verder dan 70 cm (bijv. bij het weghangen van kledij, scannen van artikelen, enz.).
- Als je iets nodig hebt van achter je, draai dan je stoel in plaats van je rug.
Risico: vallen
- Degelijke schoenen waarmee je niet uitglijdt, maken van jou een happy kilometervreter.
- Vermijd opgekrulde tapijten, losliggende kabels, … Struikelende mensen zijn alleen grappig in de film.
Risico: snijwonden
- Draag beschermende handschoenen als je scherven moet opruimen.
Risico: voor altijd een ‘tuut’ in je oren
- Luide muziek in de zaak? Of piept de scanner te hard? Bescherm dan je oren met aangepaste oordopjes. Discreet en je mist geen enkel gesprek!
- Maak gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen die je krijgt van je werkgever.
Risico: stress!
- Houd in alle omstandigheden het hoofd koel. Ook als het erg druk is. En ook als de klant zelf uit de bol gaat …
- Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
- Probeer tussendoor je spieren te ontspannen door te stretchen.
- Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.
Rekkenvuller / Magazijnmedewerker
Risico: rugpijn en stijve nek
- Til alleen als het écht moet. “Hoe minder men draagt, hoe beter men het werk verdraagt.” Doe ideeën op in deze filmpjes.
- Gebruik zoveel mogelijk de technische hulpmiddelen (steekkarretje, opstapbankje, …).
- Leer tillen zonder je rug te belasten. Hier lees je hoe dat moet!
- Stapel zware gewichten niet boven manshoogte.
- Aarzel niet om hulp te vragen om zware lasten te tillen.
- Wissel geregeld van werkhouding (of, indien mogelijk, van taak) zodat je spieren zich kunnen ontspannen.
Risico: snijwonden
- Cuttermessen snijden niet alleen folie, karton of straps, maar ook handen …
- Gebruik altijd een (nieuw) scherp mesje.
- Snij altijd weg van je, en weg van de hand waarmee je de verpakking vasthoudt.
- Leer de trucs met de cutter in dit verhelderende filmpje.
Risico: oogletsel
- Op de strakke straps rond verpakkingen zit gevaarlijk veel spanning!
- Snij straps schuin en bescherm je gezicht als de strap losspringt.
Risico: vallen van een ladder
- Zie er nooit tegenop om een (trap)ladder te halen. Improviseer niet met stoelen, krukjes of andere zelfbedachte constructies.
- Zet de (trap)ladder altijd volledig open en op een stabiele ondergrond.
- Droge schoenen en treden zorgen voor maximale grip.
- Klimmen of dalen doe je altijd met je gezicht naar de ladder, en met twee handen vastgehouden.
- Veiligheidsschoenen?
Risico: aanrijding met transpallet
- Een transpallet ziet er misschien uit als een step, maar is het niet! Leer er mee ‘spelen’ door je goed te informeren hoe het toestel werkt.
- Ben je jonger dan 18? Dan mag je een elektrische transpallet enkel gebruiken met meelopende bestuurder en voor geringe hefhoogte.
- Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je onder dezelfde voorwaarden ook een platformtruck besturen.
- Er geldt een specifiek intern verkeersreglement. Zorg dat je het kent en je niet overhoop laat rijden door een heftruck.
- Draag in het magazijn de werkkledij die je ontving. Een fluohesje zorgt dat je goed zichtbaar bent voor aankomende voertuigen.
- BELANGRIJK: een jobstudent mag wel met een transpallet rijden, maar nooit met een vorkheftruck!
Risico: voor altijd een ‘tuut’ in je oren
- Bescherm je oren met aangepaste oordopjes. Discreet en je mist geen enkel woord of waarschuwingssignaal!
Risico: stress!
- Houd in alle omstandigheden het hoofd koel. Ook als het erg druk is.
- Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
- Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.
Bakker / Slager / Vleesverwerker
Risico: vieze toestanden, voedselbesmetting
- Voor elke job waar je met voeding in contact komt, geldt: hygiëne is e-le-men-tair.
- Was geregeld je handen, zeker na een toiletbezoek of niesbui.
- Zorg dat je haar niet in het eten kan vallen.
- Heb je een wondje? Dek het altijd af met een speciale blauwe pleister. Die valt zeker op als hij per ongeluk in het eten valt.
- Houd ook de vloer proper en droog zodat je niet uitglijdt: ‘KIJK OOK UIT VOOR ANDEREN!’
Risico: rugpijn en ander lichamelijk ongemak
- Werk op aangepaste hoogte en verzorg je houding. Je rug moet een heel leven meegaan.
- Houd altijd een vrije ruimte vóór je werkzone om zo dicht mogelijk bij het werkblad te kunnen staan.
- Houd tijdens het kneden je handen zo dicht mogelijk bij elkaar en dicht bij je romp.
- Buig je messen en ander gereedschap, en niet je pols.
- Gebruik opscheplepels met een steel en handvat in een hoek van 90°, zodat je je pols niet overbelast.
- Probeer te variëren in het soort werk. Zo belast je niet steeds dezelfde spieren en gewrichten.
- Als je lang moet rechtstaan, plaats je best afwisselend je voeten op een stabiel verhoog.
- Plaats ingrediënten op een verhoog zodat je niet telkens moet bukken.
- Om iets op te rapen buig je door de knieën met gestrekte rug.
- Vraag hulp om zware lasten te tillen. Draag geen voorwerpen waar je niet overheen kan kijken.
Risico: brandwonden
- Draag handschoenen om je te beschermen tegen hete schotels en stoom.
- Ook tegen straffe schoonmaakproducten moet je je beschermen!
Risico: snijwonden
- Gebruik bij het snijden een duwhulpstuk.
- Neem brood of vlees niet weg terwijl de snijmachine nog draait.
- Zet de machine volledig uit bij het reinigen.
- Als je een mes schoonveegt, doe dat steeds van de botte zijde naar het snijvlak toe. Nooit omgekeerd.
- Leer de 10 geboden van het mes uit je hoofd.
- En ook de handleiding van de snijmachine!
Risico: stress!
- Houd in alle omstandigheden het hoofd koel, ook tijdens een ‘coup-de-feu’. En ook als de klant zelf uit de bol gaat …
- Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
- Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.