Voor jobstudenten

Horeca

In een hotel, restaurant of café (horeca) gaat het er bij momenten snel aan toe, en een ongeluk is gauw gebeurd... Lees hier hoe je de risico’s van jouw specifieke functie kan beperken.

Check en
hou het veilig

Ontdek waar je best op let voor je begint te werken.

Voor kelners

Risico: vieze toestanden en voedselbesmetting

  • Was geregeld je handen, zeker na een toiletbezoek of niesbui.
  • Zorg dat je haar niet in het eten kan vallen.
  • ​Draag een piekfijn uniform of nette kledij.

Risico: pijnlijke rug en armen

  • Spaar je rug door correct te tillen en schoon te maken.
  • Hou je dienblad zo dicht mogelijk bij je lichaam en ondersteun het met je onderarm en vlakke hand.
  • Draag voorwerpen afwisselend met de ene en met de andere hand.
  • ​Neem deze tips, specifiek voor kelners, eens door.

Risico: vallen

  • Degelijke schoenen waarmee je niet uitglijdt, maken van jou een happy kilometervreter.
  • Ruim gemorste vloeistoffen onmiddellijk op zodat je niet uitglijdt.
  • Vermijd opgekrulde tapijten, losliggende kabels, nonchalante handtasriemen, ... Struikelende obers zijn alleen grappig in de film.

Risico: snijwonden

Bescherm je handen als je scherven moet opruimen.

Risico: voor altijd een ‘tuut’ in je oren

  • Gaat het er luid aan toe in de zaak? Bescherm dan je oren met aangepaste oordopjes. Discreet en je mist geen enkele bestelling!
  • ​Maak gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen die je krijgt van je werkgever.

Risico: stress!

  • Zorg dat je de inhoud van de menukaart, de nummers van de tafels en het opneemsysteem goed kent zodat je geen fouten maakt.
  • Houd in alle omstandigheden het hoofd koel, ook als de keuken niet kan volgen. En ook als de klant zelf uit de bol gaat ...
  • Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
  • ​Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur. 

Voor keukenpersoneel / afwassers / bediening fastfood

Risico: vieze toestanden en voedselbesmetting

  • Voor elke job waar je met voeding in contact komt, geldt: hygiëne is e-le-men-tair.
  • Was geregeld je handen, zeker na een toiletbezoek of niesbui.
  • Zorg dat je haar niet in het eten kan vallen.
  • ​Houd de vloer proper en droog zodat je niet uitglijdt: zie ook het filmpje KIJK OOK UIT VOOR ANDEREN!

Risico: pijnlijke rug en armen

  • Werk op aangepaste hoogte en verzorg je houding. Je rug moet een heel leven meegaan.
  • Houd altijd een vrije ruimte vóór je werkzone om zo dicht mogelijk bij het werkblad te kunnen staan.
  • Gebruik opscheplepels met een steel en handvat in een hoek van 90°, zodat je je pols niet overbelast.
  • Om iets op te rapen buig je door de knieën met gestrekte rug.
  • Vraag hulp om zware lasten te tillen. Draag geen voorwerpen waar je niet overheen kan kijken.
  • ​Stabiele antislipschoenen beschermen je voeten én je evenwicht.

Risico: brand- of vrieswonden

  • Een stevige schort met mouwen kan warm zijn bij het fornuis of de frituurpan, maar weet dat vetspatten nog veel meer branden.
  • Draag handschoenen om je te beschermen tegen heet water en stoom, maar ook tegen scherven, scherpe messen en straffe schoonmaakproducten.
  • Ook de bevroren producten kunnen wonden veroorzaken: draag handschoenen om de diepvries in te duiken

Risico: snijwonden

Risico: stress!

  • Houd in alle omstandigheden het hoofd koel, ook tijdens een ‘coup-de-feu’. En ook als de klant zelf uit de bol gaat ...
  • Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
  • ​Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.

Risico: vallen

  • Draag degelijke schoenen met een antislipzool.
  • Ruim gemorste vloeistoffen onmiddellijk op zodat je niet uitglijdt. Markeer de gladde plek met een stuk keukenpapier terwijl je om schoonmaakproducten gaat.
  • Zet geen losse voorwerpen op de vloer. Struikelende mensen zijn alleen grappig in de film.